Lennokkaalla ravilla kohti maalia
Hyppy & hupi

Lennokkaalla ravilla kohti maalia

27.04.16
Kuka ryntää heti suunnittelupalaverin alussa laukalle, kuka pitää kuolemanpaikkaa keulahevosen rinnalla? Muun muassa näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Drumin virkistyspäivässä Vermon raviradalla.

Rumpalit viettivät viime viikolla yhteistä aikaa Vermon raviradalla. Raviurheilullista iltaamme edelsi Innotiimin vetämä sessio, jossa paneuduttiin drumilaisten Myers-Briggs -tyyppikuvauksiin ja näiden vaikutuksiin työyhteisössämme. Kävi ilmi, että viestinnän ammattilainen on laumaeläin, joka viihtyy yleensä parhaiten lajitovereittensa seurassa. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria.

Jotkut hummat henkilöt tuntevat elävänsä täysillä vain välittömässä kanssakäymisessä muiden kanssa, tuon tuosta ympärilleen hirnuen. Nämä yksilöt ovat laitumella toimistolla suuna päänä ja innostuvat jokaiseen ilopukitteluun mukaan. Introvertimpi yksilö taas tavoittaa parhaan juoksukuntonsa työtehonsa ajattelemalla omaa, turvallista karsinaansa sisäistä maailmaansa. Siellä, pehmeiden olkien ja heinän tuoksussa oman mielikuvituksen parissa, ajatus kulkee parhaiten.

Ravilähdössä projektin tuotantovaiheessa saattaa spontaanimpi nopsajalka unohtaa keskittymisensä ja ajautua ulkoradoille sekoilemaan. Järjestelmällisille yksilöille taas on tärkeää, että jokainen kauranjyvä työvaihe pureksitaan rauhassa loppuun, eikä aleta ennen aikojaan hörisemään muille.

Kaikkihan tietävät ne innokkaat, jotka ryntäävät heti lähdössä suunnittelupalaverin alussa laukalle jättäen muut kauas taakse. Takasuora kopisee jo kavioiden alla ideat lentelevät jo hurjissa sfääreissä muiden vasta käynnistellessä koneitaan lähtövolteissa. Ei silti ole järkevää hylätä yli-innokkaan suoritusta siihen paikkaan vetämällä tylysti ohjaksista tyrmäämällä villit ideat arjen realiteeteilla. Nimittäin muutaman kerran jälkeen tämä tähtijuoksija ei enää edes halua yrittää.

Ravilähdössä työyhteisössä on erilaisia asemia, joita kaikkia tarvitaan kokonaisuuden kannalta. Moni saa vetoapua toisen energiasta, joku toinen taas ymmärtää himmata ja oppia ravaamaan työskentelemään samassa rytmissä, rinta rinnan.

Ravitermein sanottuna keulat yleensä otetaan, eikä niitä anneta. Keulilla juokseva on toki tärkeässä roolissa, mutta tunnetusti haastavin paikka on niin kutsuttu kuolemanpaikka. Siinä keulahevosen luovimman yksilön rinnalla juokseva kiertää hieman pidemmän matkan, toimittaa kirittäjän paikkaa ja tekee kärkijuoksijan suorituksen ylipäänsä mahdolliseksi.

Jotta kukaan ei jäisi epäsuotuisimpaan juoksupaikkaan, pussiin, on ymmärrettävä vapauttaa potentiaali kaikkien hyödyksi. Kun vapaa rata viimein aukenee, on ilo katsoa kuinka ravi vapautuu, katse kirkastuu ja korvat kääntyvät iloisesti eteen.

* * *

Myers-Briggs-tyypityksen tarkoituksena on mm. kehittää työyhteisöjä tunnistamalla työntekijöiden luontaiset mieltymykset, vahvuudet ja heikkoudet. Niitä hyödyntämällä vapautetaan potentiaalia, parannetaan vuorovaikutusta ja voidaan toimia entistä dynaamisemmin. Drumin työntekijät edustivat 13 tyyppiä yhteensä 16:sta eri persoonallisuustyypistä.