Hyppää sisältöön

Slaidaa itsesi Ärrälle

Lähtökohta

R-kioski oli vuotta aiemmin tuonut valikoimaansa uuden ruokatuotteen – slaiderin. Myynti oli lähtenyt liikkeelle rauhallisesti, ja kioskiyrittäjille tehdyn kyselyn mukaan slaideri oli löytänyt ostajia ennen kaikkea työmiesten joukosta. R-kioski uskoi tuotteeseensa ja halusi panostaa markkinoinnilla sen uudelleenlanseeraukseen. Slaiderista haluttiin kilpailija ”euron juustoille” ja markkinoinnilla haluttiin houkutella nuori kohderyhmä Ärrälle. Tärkein tavoite oli myydä slaidereita, mutta samalla haluttiin saada lisää huomiota sille, että R-kioski on Suomen suosituin pikaruokaketju, josta saa syötävää isompaan ja pienempään nälkään.Strategia

Suunnitteluvaiheessa ymmärsimme, että vaikka yleisesti slaiderin tunnettuus vaihtelee vanhemman väestön keskuudessa, nuoret ja nuoret aikuiset kyllä tietävät, mikä slaideri on. Tämän takia markkinoinnissa ei lähdetty selittämään tuotetta, vaan keskityttiin slaiderin kilpailuvalttien esittelyyn: se on nopea ja edullinen. Kanavavalinnoissa panostettiin digitaalisiin kanaviin ja erityisesti nuorten suosimiin somekanaviin. Tästä syystä kampanja päätettiin rakentaa liikkuvan kuvan ympärille.Luova ratkaisu

Kampanjan haluttiin olevan hauska ja toimivan erityisesti somekanavissa. Liikkuvan kuvan ympärille haluttiin rakentaa nopeatempoinen, hauska ja lyhyenäkin videona toimiva tarina.

Video tehtiin slaideri-käsitteellä leikittelyn ympärille: Tarinan päähenkilö huomaa hiljaisessa kauppakeskuksessa leijuvan puhelimen, slaidaa sen auki ja lähtee yhtäkkiä liukumaan lattiaa pitkin hallitsemattomasti kohti R-kioskia. Kioskilla hän saa heti käteensä slaiderin ja liukuu onnellisena pois. Video oli R-kioskille uudenlainen toteutus. Vaikka kampanjan tärkeimpänä tavoitteena oli totuttuun tapaan myydä tuotetta, tällä kertaa haluttiin tuoda taktiseen mainontaan myös hyvillä tuotantoarvoilla toteutettua tarinallisuutta. Samalla Ärrän brändimielikuvaan nuorennettiin ja nykyaikaistettiinToteutus

Kampanjavideosta tehtiin omat versiot Jodelin lisäksi OLV-mainontaan (Katsomo, Smartclip), Youtubeen, DOOHiin, R-Kioskien diginäytöille, Finnkinoon sekä useisiin somekanaviin, kuten Metan kanaviin, Snapchatiin ja TikTokiin.

Jodeliin tehtiin kahdenlaista materiaalia: videosta tehtiin 15 sekunnin versio, jonka lisäksi tehtiin still-mainos, jonka haluttiin näyttävän kanavaan sopivalta keskustelulta. Stillimainokseen otettiin mukaan pilke silmäkulmassa ripaus itseironiaa – keskustelussa käytettiin nuorison suuhun sopivaa kieltä, jopa tietynlaiseen pateettisuuteen asti.

Näkyvyys kohdennettiin kaikille Suomessa asuville 16-30 vuotiaille käyttäjille. Kohderyhmän koko Jodelissa on noin 278 000.


Jodeliin tehtiin kaksi mainosta: Stillimainos, jonka haluttiin näyttävän oikealta Jodel-langalta (vasen) ja 15 sekunnin videomainos (oikea).Etenkin Jodelin stillimainos kerrytti paljon kommentteja ja keskustelua.


Tulokset

Jodelin näkyvyys kohdennettiin kaikille Suomessa asuville 16–30-vuotiaille käyttäjille. Kohderyhmän koko Jodelissa on noin 278 000. Kampanja tavoitti yhteensä 145 265 jodlaajaa, ja yksittäinen käyttäjä näki mainoksen laskennallisesti noin neljästi. CTR-% 3,8 on erinomainen, sillä se on lähes kymmenkertainen median benchmark CTR-luvulle joka on noin 0,40 %. Up Vote -määrä suhteessa mainosnäyttöihin oli 0,05 %, joka on myös yli median keskiarvon. Etenkin still-mainos poiki paljon eri keskustelunavauksia Jodelissa.

Kampanjan vaikutus slaiderin myyntiin yllätti kaikki positiivisesti: Kuukauden kampanja-aikana slaiderin myynti kasvoi +496 % verrattuna edellisvuoden verrokkikuukauteen. Slaidereita siis myytiin lähes kuusi kertaa yhtä paljon kuin ennen kampanjaa. Kampanja-ajan jälkeenkin myynti on jäänyt noin nelinkertaiselle tasolle vuoden takaiseen nähden.

626 512

Impressions

145 265

Reach

23 834 / 3,8%

Clicks / CTR%


Haku