Hyppää sisältöön

Podcast — 28.10.2019

Jakso 6: Pauli Aalto-Setälä – Ihmisen muutos ei pääty koskaan

Drumin Äänessä-podcast, jakso 6

Drumin Äänessä-podcast on sarja oman äänen löytämisestä ja sen saamisesta kuuluville. Podissa jututetaan kiinnostavia ihmisiä siitä, miten oma ääni ja omat mielipiteet muodostuvat ja miten niillä voi saada aikaiseksi jotain hyvää. Toimittaja ja toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä on kulkenut pitkän tien nuoresta graffitimaalarista julkkistoimittajaksi ja sieltä yritysjohtajaksi ja työelämäprofessoriksi. Julkisuudessa hän on puhunut ennen kaikkea muutoksesta ja oppimisesta. Äänessä-podcastissa Aalto-Setälä kertoo, miksi muutosta ja uuden oppimista ei voi pelätä, vaan niitä pitää janota – myös yrityksissä.

Kun Pauli Aalto-Setälä nousi ensi kertaa esimieheksi, hänelle selvisi nopeasti, että hän on huono pomo. Henkilöstölle tehdyn kyselyn murskaavat tulokset tuntuivat vierailta. ”Sitä oli kauheaa lukea. Ajattelin, että vastaukset koskivat jotain toista ihmistä. Mietin, olenko minä tällainen tyyppi, joka ei kuuntele ketään, vaan itse määrää kaikesta”, hän kertoo Drumin Äänessä-podcastissa. Aalto-Setälän oli opittava, että diktaattorin äänenpaino ei toimi työyhteisön johdossa. Vuosien varrella hän oppi myös paljon muuta – joskus virheiden kautta.

Aalto-Setälä on joutunut urallaan monta kertaa tilanteeseen, jossa on muutettava omia toimintatapoja, opittava ottamaan täysin uusi näkökulma ja muutettava omaa ilmaisua. Hän on kulkenut pitkän ja mutkikkaan tien nuoresta, palkitusta graffitimaalarista julkkistoimittajaksi ja sieltä yritysjohtajaksi ja työelämäprofessoriksi. Aalto-Setälä on ihmeellinen hybridi-ihminen, jota ohjaa palava halu oppia uutta sekä muuttua ja kehittyä jatkuvasti.

Äänessä-podcastissa Aalto-Setälä kertoo, että 1990-luvulla kulttimaineeseen nousseen Hyvät pahat ja rumat -tv-ohjelman juontaminen opetti hänelle paljon pelosta ja sen voittamisesta. Nuorta toimittajaa pelotti joka kerta ennen ohjelman nauhoituksia, sillä vaarana oli esimerkiksi se, että juontajapari sytyttäisi hänet suorassa tv-lähetyksessä tuleen. Pelon voittaminen tuntuukin olleen Aalto-Setälän uralla ajankohtainen aihe kerta toisensa jälkeen. Siksi hän on halunnut puhua myös julkisuudessa siitä, että muutosta ja oppimistakaan ei voi pelätä, vaan niihin pitää pyrkiä. Sillä vain niin voi kehittyä.

Virheistä puhuminen on pääomaa myös yrityksille

Pauli Aalto-Setälän ääni on avoin. Hän on puhunut julkisuudessa paljon omista virheistään, oivalluksistaan ja oppimisesta. Avoimimmin hän on kertonut virheestä, jonka teki aikanaan Allerin johdossa. Aalto-Setälä päätti ostaa Allerille kaikki Bonnierin Suomen aikakauslehdet miljoonilla, vaikka oli aika lailla näkyvissä, että lehdet eivät kannata. Pian lehdet lakkautettiin ja seurasi laajat irtisanomiset. Johtajan käsi nousi virheen merkiksi.

Aalto-Setälä on inhimillinen esimerkki siitä, mitä myös yrityksiltä ja niiden viestinnältä tänä päivänä vaaditaan. Avoimuus ja jatkuva palo oppia ja kehittyä ovat arvokkaampia asioita kuin ensi alkuun saattaisi ajatella. Virheen peittelystä seuraa parhaimmillaankin vain hiljaisuutta. Kun taas virheen myöntämisestä, analysoinnista ja tapahtuneen sekä opitun julkisesta myöntämisestä seuraa usein upea kehitystarina. Inhimillisistä erheistä oppiminen on henkistä pääomaa, joka on käypää valuuttaa myös yrityksille.

Voit kuunnella Äänessä-podcastin jaksot missä järjestyksessä tahansa. Löydät ne aina täältä:

Vilja Vehkaoja
Johtava viestintäkonsultti
+358 44 549 5409

Pysy kuulolla

Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.


Haku