Hyppää sisältöön

Podcast — 6.11.2019

Äänessä-podcast jakso 7: Mercedes Bentso räppää toivosta, mutta ei suostu sankariksi

Drumin Äänessä-podcast on sarja oman äänen löytämisestä ja sen saamisesta kuuluville. Podissa jututetaan kiinnostavia ihmisiä siitä, miten oma ääni ja omat mielipiteet muodostuvat ja miten niillä voi saada aikaiseksi jotain hyvää. Räppäri Mercedes Bentso puhuu lyriikoissaan väkivallasta, huumeista, syrjäytymisestä ja itsetuhoisista ajatuksista. Hän on antanut yhteiskunnassa äänen heille, joilla ei ole omaa ääntä.

Linda-Maria Roine istuu podcast-studion mikrofonin ääreen ja häntä silmin nähden jännittää. Myös juontajaa ja tuottajaa jännittää epätavallisen paljon. Lopulta kollektiivinen jännitys puetaan sanoiksi. Kaikkia jännittää, koska tarkoituksena on puhua vaikeista asioista: väkivallasta, huumeista, syrjäytymisestä ja itsetuhoisista ajatuksista. Samoista asioista, joista rap-artisti Mercedes Bentsona tunnettu Roine puhuu ja räppää.

Mercedes Bentso on Linda-Maria Roineen se puoli, joka uskaltaa sanoa, että nyt riittää. Bentso puhuu suunsa puhtaaksi epäoikeudenmukaisuudesta, syrjäytymisuhan alla olevien ihmisten arjesta, päihderiippuvuudesta ja kiusaamisesta. Hän on antanut äänen sille kansanosalle, jolla ei ole ääntä yhteiskunnassa. Bentso edustaa lyriikoillaan ennen kaikkea niitä vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria, joista yleensä puhutaan vain kasvottomina numeroina. Eikä edustaminen jää vain lyriikoihin; Roine on ollut mukana politiikassa, tv:n keskusteluohjelmissa ja hänestä on tehty dokumenttielokuva. Vuonna 2013 Bentsolle myönnettiin Yhteiskunnallisen tietoisuuden herättäjä -palkinto. Bentson ääni kumpuaa kokemuksesta: Hän on entinen huumeriippuvainen, joka on tullut pahoinpidellyksi sekä hyväksikäytetyksi ja ollut raskaasti koulukiusattu.

Elämä ei ole elokuva, jonka voi jättää kesken

Drumin Äänessä-podcast on tehty yhteistyössä Vamos Helsingin kanssa. Vamos on Diakonissalaitoksen järjestö, joka tekee työtä vaikeassa elämäntilanteessa olevien nuorten hyväksi. Podcastin jokaisesta kuuntelukerrasta ohjataan Drumin pro bono -työtä Vamoksen nuorisotyöhön. Mercedes Bentso on entinen Vamos-nuori, ja myös siksi halusimme kuulla suoraan Vamoksen nuorilta, mitä he haluaisivat Bentsolta kysyä. Yksi teema nousi nuorten kysymyksissä yli muiden: ajatus siitä, että ihminen ansaitsee toisen mahdollisuuden.

Ja kuka olisikaan parempi puhumaan toisesta mahdollisuudesta kuin Bentso, joka on itse tehnyt elämänmuutoksen ja kamppaillut irti huumekoukusta. Hänen puolisonsa suorittaa vankilassa elinkautista, ja pari toivoo miehelle armahdusta ja uutta elämää vapaudessa. Toivo ja toinen mahdollisuus ovat kantavia teemoja Bentson puheenvuoroissa ja teksteissä. Hän haluaa luoda vaikeassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin uskoa, että asiat voivat olla paremmin, kun jaksaa vain odottaa ja taistella.

”Elämä ei ole elokuva, jonka voi jättää kesken ja palata myöhemmin jatkamaan katsomista. Se on valitettavasti pakko katsoa alusta loppuun, vaikka siinä on raskaitakin kohtia. Mutta todella raskaiden asioiden jälkeenkin on valoa. Ja niin kauan kun on elossa, on toivoa”, Bentso sanoo podcastissa.

Linda-Maria Roine itse selvisi epätoivon läpi, koska jaksoi odottaa. Hän pyristeli irti päihteistä ja ympyröistä, jotka vetivät häntä alas. Hänen unelmansa rap-muusikon urasta toteutui, ja tänä vuonna ilmestyi Mercedes Bentson toinen albumi. Silti hän ei suostu sankaritarinaksi. Elämä ei ole hänen mukaansa yksi voitettu ylämäki, jonka jälkeen sataa kunniaa. Se on enemmän tai vähemmän jatkuvaa kamppailua vastoinkäymisten kanssa. Mutta on olemassa yksi asia, joka on kantanut Bentson läpi vaikeiden aikojen. Ja sitä hän uskaltaa suositella kaikille.

”Kannattaa unelmoida, koska unelmat ovat minutkin kantaneet tähän pisteeseen asti. Unelmat voivat olla miten pieniä tahansa, kunhan niitä on. Sillä kun on unelmia, on jokin syy joka aamu herätä ja olla jättämättä kesken.”

Voit kuunnella Äänessä-podcastin jaksot missä järjestyksessä tahansa. Löydät ne aina täältä:

Vilja Vehkaoja
Johtava viestintäkonsultti
+358 44 549 5409

Pysy kuulolla

Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.


Haku