Hyppää sisältöön

Uutinen — 31.1.2024

Edelmanin luottamusbarometri: Ihmiset putoamassa kärryiltä tieteen kehityksessä – yritykset tarvitaan auttajiksi ja selittäjiksi

Tekoälyn murros tai vihreiden teknologioiden esiinmarssi eivät ole päättäjien hallinnassa, ajattelee kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä.

Ihmisiltä kautta maailman puuttuu hallinnan tunne tieteen kehityksestä ja sen vaikutuksesta elämään. Tästä kertoo maailman suurimman itsenäisen viestintätoimiston Edelmanin luottamusbarometri, johon vastasi yli 32000 ihmistä 28 maassa. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa.

Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista katsoo, että innovaatioita kuten tekoälyä, vihreää energiaa tai geenilääketiedettä hallitaan yhteiskunnissa huonosti. Näkemys on yleinen kaikissa ikäryhmissä ja tulotasoilla sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa. 

”Mutkikkaiden asioiden merkitys pitää vääntää ihmisille rautalangasta. Ei riitä, että keksinnöt keksitään. Jos niitä ei saada yhteiskunnassa hyväksytyiksi, ne aiheuttavat epäluottamusta”, sanoo Edelmania Suomessa edustavan viestintätoimisto Drumin johtava konsultti Jussi Eronen. 

Tekoälyä 35 prosenttia pitää kielteisenä asiana, vain 30 prosenttia myönteisenä. Geenilääketieteen kohdalla luvut ovat samansuuntaiset: 34 prosenttia vastustaa, 29 prosenttia kannattaa. Vihreä energia on suositumpaa, siitä pitää 54 prosenttia, 13 prosenttia vastustaa.

Luottamusbarometrin mukaan tiede on menettämässä riippumattomuuttaan ihmisten silmissä. Maailmanlaajuisesti 53 prosenttia vastaajista uskoo tieteen olevan politisoitunutta. Kuusi vastaajaa kymmenestä arvioi, että tutkimusten rahoittajilla on liikaa valtaa tutkimustulosten sisältöön. 

Lähes 80 prosenttia ihmisistä haluaisi tieteentekijöille merkittävän roolin innovaatioiden tuomisessa käytäntöön. Toisaalta 45 prosenttia vastaajista kokee, että tutkijat eivät osaa puhua heille.

Luottamusbarometrin mukaan ihmiset pitävät tuttaviaan yhtä luotettavina uusien teknologioiden tietolähteinä kuin tutkijoita. Kumpiinkin luottaa 74 prosenttia vastaajista. Toimittajiin luottaa 47 prosenttia ja poliitikkoihin 45 prosenttia.

Toimitusjohtajia toivotaan yhteiskunnalliseen keskusteluun

Luottamusbarometrin mukaan yrityksiin luotetaan enemmän kuin kuin hallituksiin, kansalaisjärjestöihin tai mediaan. Ihmiset odottavat toimitusjohtajien hallitsevan yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia – muitakin kuin liiketoimintaan liittyviä. 

”Tällaisena aikana yritysten tulisi ottaa vastuuta laajemmin. Yritysjohtajien pitää miettiä, miten he puhuvat haastavista asioista. Yrityksiä tarvitaan tieteen ja teknologian selittäjiksi, luottamuksen lisääjiksi”, Eronen sanoo.

Noin 80 prosenttia ihmisistä haluaa toimitusjohtajien puhuvan julkisesti tulevaisuuden työelämässä vaadittavista taidoista ja uusien teknologioiden etiikasta. Yritysten halutaan tekevän yhteistyötä hallitusten kanssa, jotta luottamus tieteeseen voisi kasvaa.

Lue koko Edelmanin luottamusbarometri täältä.

Edelmanin luottamusbarometri julkaistiin nyt 24. kerran ja siihen vastasi yli 32 000 ihmistä. Kaikkiaan 28 maassa vuosittain toteuttava luottamus- ja uskottavuustutkimus keskittyy neljään osa-alueeseen: kansalaisten luottamus valtiojohtoon, mediaan, yrityksiin ja hyväntekeväisyysjärjestöihin. 

Ota yhteyttä!

Pyydä tarjouspyyntö räätälöidystä luottamusbarometrin esittelystä.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jussi Eronen
Johtava viestintäkonsultti
+358 40 540 3337

Pysy kuulolla

Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.


Haku