Hyppää sisältöön

Blogi — 22.12.2020

Hei herkkäkorvainen, kuulostele läheisiä ympärilläsi

probono etätyö

Poikkeuksellisen vuoden päätteeksi mielessä pyörii yksi aihe: yhteys toisiin ihmisiin, tai oikeastaan sen puute. Jos viestinnällä on jokin tehtävä, se on poistaa kohtaamattomuutta maailmasta.

Tuore lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajateos, Anja Portin koskettava ja erityisen oivallinen lastenromaani Radio Popov, on kenties hieman sattumaltakin osuva kuvaus tästä kummallisesta vuodesta. Kirja ei käsittele globaalia pandemiaa, mutta onnistuu pysäyttämään myös aikuisen hetkeksi miettimään tärkeitä asioita. Irrallisuus, yksinäisyys, kohtaamattomuus – nämä teemat työelämässä kipuileva aikuinenkin tunnistaa erityisesti juuri nyt, kun etätyöt ovat tulleet jäädäkseen.

Kirja kertoo unohdetuista lapsista, joiden elämästä puuttuu turvallinen aikuinen. Rankka aihe on valitettavan tunnistettava, tarina voisi yhtä hyvin olla tosi. Mukaansatempaavassa sadussa kertomukseen on kuitenkin puhallettu aimo annos toiveikkuutta ja ripaus hyvää onnea. Kirjan päähenkilö Alfred kohtaa Herkkäkorvaisen – aikuisen, jonka korvat ovat herkistyneet kuulemaan hylättyjen lasten huokauksia. Kun päähenkilöt sitten yhdessä perustavat radio-ohjelman muille unohdetuille lapsille, tulevat he samalla keksineeksi keinon löytää yhteys samankaltaisten kanssa.

Kirjassa on paljon viisautta. Tarina muistuttaa miten tärkeää on, että jokaisella on yhteisö, johon kuulua ja siellä korvia, jotka kuuntelevat.

Kuuntelemisesta on iso apu nuorelle

Merkityksellisyys löytyy suhteesta toiseen ihmiseen ja jokainen haluaa tulla kuulluksi – nämä kliseet saivat tänä vuonna aivan erityistä vahvistusta. Moni asiantuntijakin tunnistaa, että ammatti-identiteetti voi olla on hieman hukassa, kun työelämästä on yhtäkkiä tullut kotona yksin puurtamista ilman sosiaalisia kontakteja.

Pakon edessä tapahtunut eristäytyminen kohtelee meitä eri tavoin – toisille yksin jääminen on ollut musertavampaa. Pro bono -asiakkaamme Vamos tukee nuoria, joilla on haasteita arjessa pärjäämisen, mielenterveyden, asumisen tai opiskelu- ja työelämään pääsyn kanssa. Vamoksen Hetkinen-varainhankintakampanja muistuttaa, että Suomessa 60 000 nuorta on vaarassa syrjäytyä. Olemme Drumissa kokeneet tärkeäksi auttaa tätä joukkoa, sillä missiomme on auttaa eri tahoja saamaan äänensä kuuluviin.

Siinä missä Radio Popovin Alfred huomaa muuttuvansa nokkelammaksi ja itsevarmemmaksi saatuaan kannustavaa palautetta radio-ohjelmastaan, mekin olemme huomanneet Vamos-nuorten kanssa, että rohkaisu, kannustus ja aito läsnäolo puskevat heitä eteenpäin. Usein tarvetta on sille, että joku kohtaa nuoren ja kuulee hänen asiansa. Järjestimme keväällä työpajan, jossa nuoret pääsivät kirjoittamaan oman tarinansa drumilaisten avulla. Nuoret kokivat, että viestinnän työkalut ja sanat papereilla auttoivat heitä jäsentämään ja miettimään omaa elämäänsä. Tärkeää oli myös, että tarinoita luettiin ääneen toisille ja niistä voitiin keskustella yhdessä.

Etätyöläinenkin tarvitsee yhteisön

Herkkäkorvaisuus on kenties tärkein taito viestinnän ammattilaiselle – oli kyse sitten asiakkaan tarpeiden ymmärtämisestä tai maailman kuuntelemisesta niin, että asioista voidaan tehdä merkityksellistä viestintää. Kuunteleminen on myös omasta työyhteisöstä huolehtimista. THL:n tutkimuksen mukaan etätyö lisää yksinäisyyden tunnetta. Tämä on riski, sillä yksinäisyys on fyysisesti ja psyykkisesti jopa haitallisempaa kuin monet perinteisemmäksi mielletyt sairaudet. Etätyöläinen kokee helposti jäävänsä yksin työkuormansa kanssa. Esimerkiksi työterveyspalveluita tarjoavan Heltin mukaan sosiaalisen tuen tarve on työyhteisössä etätyöaikana vahvempi kuin ennen.

Mitä kotikonttorilta käsin voi sitten tehdä, jos huomaa, että kollega kaipaa toimistolle tai hengähdystaukoa intensiivisestä etäsuorittamisesta? Herättelen kaikkia herkkäkorvaisia kuuntelemaan tarkemmin omassa työyhteisössään niitä, jotka jäävät helpommin syrjään ja hiljaisiksi. Kuulumisten kysyminen, avun tarjoaminen ja etäkahvien ehdottaminen ovat pieniä tekoja, joiden merkitys saattaakin olla vastaanottajalle suuri. Erityisesti nyt, kun lähestyvä tammikuu tarjoilee lisää kotitoimistolla puurtamista ja sosiaalista eristäytymistä.

Ei siis unohdeta, että aikuinenkin tarvitsee välillä herkkäkorvaista kuulijaa.

Blogi
Laura Rauhala
Projektijohtaja
+358 40 545 9519

Pysy kuulolla

Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.


Haku