Podcast — 24.10.2019
Äänessä-podcast jakso 5: Anssi Rantanen – Suomen lupaavin puhuja kehottaa avaamaan itsensä lavalla
Drumin Äänessä-podcast on sarja oman äänen löytämisestä ja sen saamisesta kuuluville. Podissa jututetaan kiinnostavia ihmisiä siitä, miten oma ääni ja omat mielipiteet muodostuvat ja miten niillä voi saada aikaiseksi jotain hyvää. Puhe-esiintyjä ja sarjayrittäjä Anssi Rantanen voitti kansainvälisen puhujakilpailun ja pääsi ainoana suomalaisena puhujana Nordic Business Forumin lavalle. Äänessä-podcastissa hän kertoo, miten vaikuttava puhe rakennetaan ja miten poika, joka oli huono koulussa, päätyi puhumaan tuhansien ihmisten eteen.
Anssi Rantanen syntyi perheeseen, jossa oli neljä lasta ja jatkuva kisa suunvuorosta. Ei siis ihme, että Rantasesta kuoriutui myöhemmin julkinen puhuja, jolle povataan kansainvälistä puhujanuraa. Sitä ennen hänen oli kuitenkin luovittava tiensä läpi vaikeiden kouluaikojen aina maailman vaikutusvaltaisimman yrityksen, Googlen kasvukonsultiksi, sarjayrittäjäksi ja kansainvälisen koulutusyrityksen toimitusjohtajaksi. Matkalla on kirkastunut se, mikä oman viestin välittämisessä on tärkeintä: aitous, rehellisyys ja vaikeidenkin kokemusten häpeilemätön avaaminen.
Rantanen muistuttaa, että menestys jättää aina jälkeensä vihjeitä. Tällä hän tarkoittaa sitä, että menestyjien tekemisestä voi löytää vihjeitä siitä, miksi he ovat menestyneet. Kuten kaikesta, myös julkisesta puhumisesta voi oppia seuraamalla maailman parhaiden puhujien jättämiä jälkiä. Rantanen on opiskellut puheen rakentamista seuraamalla kansainvälisesti tunnettujen puhujien esiintymisiä ja pohtimalla, miksi heidän puheensa on niin vaikuttavaa. Äänessä-podcastissa puhujalupaus antaa monta oppimaansa vinkkiä kaikille meille, jotka haluamme pitää mahdollisimman vaikuttavia puheenvuoroja – oli kyse sitten puheesta ystävän häissä, firman kehityspäivillä tai esiintymisestä tv-uutisissa. Tällaiset opit minä poimin keskustelusta Anssi Rantasen kanssa.
10 vinkkiä hyvän puheen pitämiseen
- Ole aito. Kuulijat aistivat helposti epäaitouden.
- Laita itsesi rohkeasti likoon, puhu omista kokemuksistasi ja ole haavoittuva.
- Ole rehellinen, sillä rehellisyys on kiinnostavaa. Se, että ihminen sanoo, mitä oikeasti ajattelee, on kiinnostavaa.
- Usko omaan viestiisi. Jos et itse usko omaan sanomaasi, ei kukaan muukaan usko.
- Yllätä yleisösi. Näytä heille jotain, mitä he eivät osanneet odottaa.
- Älä mieti liikaa sitä, mihin laitat kätesi tai mitä teet kehollasi. Tärkeintä on, että sinulla on mukava olla ihmisten edessä.
- Huolehdi, että yleisön kiinnostus ja uteliaisuus heräävät. Kiinnostusta voi herättää esimerkiksi kysymyksillä tai osallistamalla kuulijoita. Hyvin toimii myös puheen alussa oleva koukku, eli vihje jostain tulossa olevasta. Sano vaikka, että ”minulla kesti vuosia tajuta, miksi menestyin niin huonosti koulussa, mutta puhutaan siitä vähän myöhemmin”. Yleisö jää uteliaana odottamaan.
- Livedemonstraatio puheen aikana voi olla hauska, mutta varmistu ensin siitä, että onnistut helposti demoamaan jonkin asian tekemisen myös esiintymispaineen alla.
- Hyvä kikka yleisön sitouttamiseen on sanoa, että te ette pysty tähän tai te ette saa tehdä tätä. Moni ottaa tämän haasteena.
- Rytmitä puhetta. Puhu välillä kovempaa ja hiljennä sitten melkein kuiskaukseksi. Puhu välillä nopeammin ja välillä hitaammin. Toista merkityksellinen lause.
Voit kuunnella Äänessä-podcastin jaksot missä järjestyksessä tahansa. Löydät ne aina täältä:
Pysy kuulolla
Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.