Podcast — 8.10.2019
Äänessä-podcast jakso 3: Ruben Stiller – narri, joka vaati itseltään liikaa
Drumin Äänessä-podcast on sarja oman äänen löytämisestä ja sen saamisesta kuuluville. Podissa jututetaan kiinnostavia ihmisiä siitä, miten oma ääni ja omat mielipiteet muodostuvat, ja miten niillä voi saada aikaiseksi hyvää. Pitkän linjan toimittaja ja mediapersoona Ruben Stiller kertoo sarjan 3. jaksossa, että provosoivan narrin rooli oli osittain harkittu tapa saada oma ääni kuuluviin. Roolista on pidetty, mutta sillä on ollut myös seurauksia.
Kun nuori Ruben Stiller tuli maaseudulta kaupunkiin opiskelemaan, hän oli kiltti ja konservatiivisesti kasvatettu poika, jonka ainoat tavoitteet olivat yli 9:n keskiarvo koulussa ja yli 3150 metrin juoksutulos Cooperin testissä. Julkisuudessa on kuitenkin nähty aivan toisenlainen, kovaääninen, provosoiva ja räksyttävä toimittaja, joka on kerta toisensa jälkeen ajautunut konflikteihin auktoriteettien kanssa. Stillerin julkinen rooli huonokäytöksisenä narrina ei ole täysin sattumaa. Drumin Äänessä-podcastissa hän kertoo, että vaikka rooli on ollut hänelle luontainen, se on ollut osin myös valinta. Stilleristä tuli narri, kun hän ahdistui omista odotuksistaan itseään kohtaan. ”Pelleksi tekeytyminen” oli tapa alentaa omaa rimaa.
Stiller huomasi myös nopeasti, että rääväsuinen rooli toimi. Se avasi ovia ja keräsi huomiota – siitä pidettiin. Stiller sanoo, että sai työssään vapaasti ”aukoa päätään”, sillä katsoja- ja kuulijaluvut olivat erinomaiset. Stilleristä tuli nopeasti pidetty hahmo, ja erityisesti hänen luotsaamansa tv:n keskusteluohjelma Pressiklubi nousi suursuosioon. Stilleristä tuli ilmiö. Kovaäänisen narrin roolista ei kuitenkaan voinut peruuttaa, ja sillä oli omat seurauksensa. Stiller koki välillä jäävänsä vaille sitä arvostusta, jota olisi työstään toivonut. ”Mutta itsehän olin sen viestin lähettänyt, joten narriin suhtaudutaan narrin lailla”, hän sanoo Äänessä-podcastissa.
Paluu kiltiksi pojaksi
Stiller on tehnyt vaikuttavan ja pitkän uran mediakentässä, ja iän myötä myös äänensävy on pehmentynyt. Kohteliaisuus ja hyvät tavat ovat tulleet Stillerille tärkeiksi, ja kuuttakymppiä lähestyessään hän sanoo palaavansa yhä enemmän uudelleen kiltiksi pojaksi – omille juurilleen. Drumin podcast-studiossa istuikin hyvin miellyttävä ja lämmin herrasmies, jota on helppo arvostaa.
Äänessä-podcastin kolmannessa jaksossa puhuu ihminen, joka on selvästi kuluttanut paljon aikaa oman toimintansa syiden ja seurausten pohtimiseen. Stiller osaa vetää elämäntarinansa tapahtumien välille syy-seuraussuhteita tavalla, johon vain harva pystyy. Podin juontaja jää vain arvailemaan niitä ajatustyölle uhrattuja tunteja, joita tällainen itsetuntemus vaatii.
Mediavalmennuksen oppi: Roolin takana on roolinsa vanki
Viestintätoimisto Drum kouluttaa mediavalmennuksissa jatkuvasti asiakkaitaan julkisuudessa esiintymiseen. Mediavalmennuksissa nousee usein esille yksi erityisen tärkeä lause: Esiintymistä on vaikea rakentaa minkään muun kuin oman persoonan varaan. Ole oma itsesi, koska siitä roolista on kaikkein helpoin pitää kiinni. Julkiseen keskusteluun voi olla helpompaa päästä mukaan jonkin roolin takaa, mutta mitä kauempana rooli on omasta siviiliminästä, sitä vaikeampaa sen näyttelemisestä pidemmän päälle tulee. Roolissa pysyminen syö voimia ja vie huomiota siltä asialta, josta haluat julkisuudessa puhua.
Karismaattinen puhuja antaa kuulijoille uutta ajateltavaa ja pitää esiintymisessä intensiteetin korkealla. Karisma on yksi julkisen vaikuttamisen keskeisimmistä tekijöistä, mutta karisman juju on se, että karismaattisen puhujan huomio on aina jossain muualla kuin itsessä. Tämä ei tiukan roolihahmon takaa onnistu. Ellet satu olemaan Ruben Stiller.
Voit kuunnella Äänessä-podcastin jaksot missä järjestyksessä tahansa. Löydät ne aina täältä:
Pysy kuulolla
Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.