Hyppää sisältöön

Podcast — 16.10.2019

Äänessä-podcast jakso 4: Paula Noronen – Huumori kumpuaa vaikka märästä teepussista

Drumin Äänessä-podcast, jakso 4

Drumin Äänessä-podcast on sarja oman äänen löytämisestä ja sen saamisesta kuuluville. Podissa jututetaan kiinnostavia ihmisiä siitä, miten oma ääni ja omat mielipiteet muodostuvat ja miten niillä voi saada aikaiseksi jotain hyvää. Käsikirjoittaja ja koomikko Paula Norosen hulvaton huumori syntyy sitkeällä työllä. Äänessä-podcastissa Noronen kertoo muun muassa hetkestä, jolloin tajusi ensi kertaa osaavansa naurattaa muita.

Paula Noronen on työkseen hauska. Hauskuus syntyy niin, että aamulla juodaan kuppi kahvia ja syödään voileipä – sitten aletaan tuottaa hauskuutta. Noronen on huumorin kirjoittaja, ja kuten moni muukin kirjoittaja, hän tietää, että kirjoittaminen on kuin mikä tahansa työ. Sille varataan etukäteen tietyt tunnit päivästä, sitten asetutaan työskentelyasemiin ja aletaan huhkia. Jos kirjoittaja jää odottamaan inspiraatiota, mitään konkreettista ei synny. On yksinkertaisesti tartuttava näppäimistöön.

Jos huumori ei synny istuen, Noronen lähtee lenkille. Juostessaan hän näpyttelee nousevia ideoita muistiin puhelimeensa. Sitten palataan kirjoituspöydän ääreen ja kääritään taas hihat. Syntyi idea sitten heti näppäimistön ääressä tai vasta lenkkipolulla, sen kaava on yleensä sama. Ajatus nousee oikeaan elämään liittyvästä havainnosta, jota Noronen lähtee kärjistämään ja viemään johonkin yllättävään suuntaan. Noronen kertoo Äänessä-podcastissa kirjoittavansa sellaisista arkisista asioista, jotka vaivaavat, ärsyttävät tai pelottavaa häntä. Tällainen arkinen asia voi olla vaikkapa nihkeä tilanne, joka syntyy sijoituspaikkaansa etsivästä märästä teepussista. Huumori voi syntyä siitä, kun päähenkilö pohtii, sullooko käytetyn teepussin poskeensa vai taskuunsa. Tärkeintä aiheiden ideoinnissa on seurata silmät auki ympäröivää maailmaa.

Luovuus vaatii istumalihaksia

Drum on luova viestintätoimisto. Tämä viittaa siihen, että tekemäämme viestintää kannattelee lähes aina jokin luova idea tai toteutustapa. Albert Einsteinin väitetään sanoneen, että luovuus on sitä, kun älykkyys pitää hauskaa. Ja siitähän luovuudessa pohjimmiltaan onkin kyse. Uudet oivallukset syntyvät yleensä erilaisten asioiden ja ajatusten yhdistämisestä uudella tavalla sekä uteliaisuudesta ja rohkeudesta tehdä toisin. Näin todetaan myös Drumin Luovan suunnittelun käsikirjassa, joka painettiin tänä vuonna kansien väliin.

Yleinen ajatus siitä, että luovaksi synnytään tai sitä joko ollaan tai ei olla, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Jokaisen on mahdollista kehittää luovuutta itsessään. Yleensä luovuuden herättäminen vaatii nimenomaan istumalihaksia. Paras tapa saada hyvä idea on saada monta ideaa, ja nämä syntyvät yleensä vain systemaattisella ajatustyöllä. Sen tietää myös Paula Noronen.

Norosta aiheiden etsinnässä ympäröivästä maailmasta auttaa se, että siviilielämässä hän ei suinkaan ole seurueen äänekkäin puhuja, vaan ottaa usein mieluusti kuuntelijan roolin. Kuuntelijana on helppo keskittyä siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Jos siis haluat saada aikaan jotain luovaa, avaa silmät ja sulje suu.

Tämän tekstin luova prosessi alkoi ensin työpöydän ääressä toimistossa ja jatkui sitten kotona keittiön pöydän ääressä samalla, kun lapsi katsoi Muumeja ja makaronit kiehuivat yli liedelle.

Voit kuunnella Äänessä-podcastin jaksot missä järjestyksessä tahansa. Löydät ne aina täältä:

Vilja Vehkaoja
Johtava viestintäkonsultti
+358 44 549 5409

Pysy kuulolla

Tilaa Drumin uutiskirje ja saat tuoreimmat uutiset
ensimmäisten joukossa.


Haku