Hyppää sisältöön

SUOMEN PUNAINEN RISTI — Kampanja

Talvi­kam­panjan ajoitus osui nappiin

Suomessa tapahtuu eniten liukastumistapaturmia marraskuun ja maaliskuun välissä – juuri silloin, kun talvi on upeimmillaan. Kaatuminen voi käydä kalliiksi yksilölle ja terveydenhuollolle, kun pandemian aikana sairaalat ja terveyskeskukset ovat kuormittuneita ilman ikäviä tapaturmiakin. Pysy pystyssä -kampanja muistutti tammikuussa, että liukastumisia voi välttää omilla toimilla ja valinnoilla.


Satoja liukastumisia päivässä

Neljän vuodenajan säävaihtelut ovat suomalaisille tuttu juttu, mutta silti talven liukkaus yllättää jalankulkijan joka vuosi. Keli on erityisen vaarallinen, kun lämpötila sahaa nollan tienoilla vuorotellen sulattaen ja jäädyttäen lumisia polkuja. Kun lämpötila sitten asettuu pakkaselle, muuttuvat tiet muhkuraisiksi luistinradoiksi. Liukkaalla kelillä sattuu satoja liukastumisia päivittäin.

Joka tammikuinen Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta ja tarjoilee vinkkejä pystyssä pysymiseen. Kampanjan tavoitteena on kiinnittää huomiota omasta kunnosta ja toimintakyvystä huolehtimiseen sekä talvikeliin sopiviin valintoihin.  Suomen Punaisen Ristin koordinoiman kampanjan toteutuksesta vastaa tapaturmien ehkäisyverkosto, johon kuuluu yli 20 järjestöä ja organisaatiota, muun muassa Liikenneturva, THL, Työterveyslaitos, Aivovammaliitto, Invalidiliitto ja Ilmatieteenlaitos.


Liikennemerkit varoittivat vaaranpaikoista

Liukkaalla kelillä moni vaaranpaikka on helposti ennustettavissa ja vältettävissä. Suunnittelussa inspiroiduimme ajatuksesta, miten voisimme varoittaa vaaroista ja opastaa parempiin valintoihin liikenteessä. Kampanjakonseptia ei lopulta viety kovin kauas itse aiheesta, vaan päädyimme lainaamaan liikennemerkkien maailmasta ja loimme omat liikennemerkit talvijalankulkuun.

Suunnittelimme sarjan liikennemerkkejä, joissa tarjoiltiin helppoja ohjeita pystyssä pysymiseen. Merkit muistuttivat muun muassa valitsemaan kengät kelin mukaan, käyttämään liukuesteitä, huolehtimaan kunnosta ja vireystilasta sekä keskittymään kävelemiseen. Liikennemerkeistä tuotettiin kuvamateriaalia ja animoitu video, joita mainostettiin sosiaalisessa mediassa kampanjaviikon ajan.


Myös verkkosivu päivitettiin kampanjaa varten. Kampanjasivulle on koottu työryhmän asiantuntijaorganisaatioiden tuottamia artikkeleita, kampanjan mediatiedotteita sekä kevyt testi. Kampanjamateriaaleja varten suunniteltiin talvinen kuvitustyyli, jolla kampanjasivusto ja testi raikastettiin.

Mediaviestinnän kärjeksi nostettiin liukastumistapaturmien ehkäisyn lisäksi niiden aiheuttamat kustannukset sekä korona, joka kampanjan aikaan kuormitti terveydenhuoltoa äärimmilleen.


Liukas keli päivän puheen­aiheeksi

Kampanjaviikko alkoi erittäin liukkaasti, kun edeltävänä viikonloppuna lämpötila laski pakkasen puolelle ja tiet muuttuvat muhkuraisiksi luistinradoiksi. Pääkallokeli ja kaatumistapaturmat olivat jo valmiiksi uutispäivän agendana.

Luistava ajoitus siivitti kampanjaa mediassa. Kampanjan asiantuntijat vierailivat MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa tilasto- ja kustannustietoja liukastumistapaturmista sekä antamassa neuvoja liikkumaan oikein liukkailla keleillä. Spotti nostettiin vielä saman illan Kymmenen uutisiin, jonka ansiosta aihe sai TV:ssä 1,2 miljoonaa katselua. Myös kampanjasta kertova tiedote keräsi noin 30 mediaosumaa.

Kampanja kuului myös radiossa yhteiskunnallisena tietoiskuna, joka tavoittaa miljoona suomalaista. Lisäksi kontaktoimme suurimpien radioiden aamuohjelmat ja vinkkasimme juontajia keskustelemaan liukkaasta säästä ­– mikä olikin kampanjaviikon kuuma puheenaihe.

Mainoskampanja keräsi Facebookissa ja Twitterissä yli 500 000 näyttöä. Yksi mainostettu sisältö oli kampanjasivun testi, jonne somesta jatkoi yli 3 000 kävijää. 

1,2

miljoonaa katsojaa TV:ssä

500k

näyttökertaa somessa

1

miljoona radiokuulijaa


Saara Niinistö
Konseptisuunnittelija
+358 40 828 9559

Katso seuraavaksi

  • Kampanja

Miltä ADHD tuntuu?

  • Kampanja

Tapaturmapäivä muistutti alkoholin vaaroista

Haku